Kostnaden på forbrukslån

Forbrukslån

Forbrukslån er en av de låntypene som er mest utbredt i Norge. Huslån og billån er mer utbredt, men forbrukslån er på en god nummer 3. Dette er ikke noe å skamme seg over. Mange som skriver om forbrukslån skriver om lånet på en slik måte at det høres veldig negativt ut å ha denne type lån, veldig negativt å søke på slike lån og heller ikke bra hvordan disse lånene brukes. Dette er egentlig ganske rart når de fleste som tar opp forbrukslån bruker disse lånene på en veldig fornuftig og nøktern måte. Pusse opp i hjemmet er en veldig smart måte å bruke penger på. Refinansiering er også en veldig fornuftig måte å bruke et lån på. Det er ikke noe vits å bruke mer penger enn det du trenger på lån. Får du noe billigere så tar du det.

Hva blir kostnaden?

Mange stiller seg spørsmålet om hvor mye et lån vil koste. Det er et vanskelig spørsmål som du ikke vil få svar på først du selv har søkt en bank om lån og får det tilbud på lån tilbake. Kostnaden på et lån avhenger av flere forskjellige faktorer. Disse faktorene er størrelse, løpetid, nedbetaling og renter. Størrelsen på lånet har mye og si for hvor mye du må betale på lånet. Det vil absolutt ha noe å si på hvor mye du vil betale per måned da et større lån vil ha større avdrag, mens et lite lån vi ha mindre avdrag. Det er også størrelsen på lånet som reflekterer risikoen ved å gi deg dette lånet til banken din. Hvis du søker en bank for 500.000 kroner vil banken se på dette og et resultat kan være at de gir deg 15% rente. Dette er en nokså høy rente som da reflekterer at banken ser på deg som en person som kanskje ikke betaler. Søker du om et lån på 50.000 kroner vil kanskje banken gi deg 10% rente fordi de mener at 50.000 kroner er ingenting og lett for deg å betale tilbake.

Hvor lenge du nedbetaler på lånet har mye å si på hvor mye du betaler per måned. Jo mer tid å betale, jo mindre blir den månedlige kostnaden. Det samme gjelder også for nedbetaling generelt. Hvis du ikke betaler ned på lånet vil rentene fortsette å løpe og lånet blir dyrere for deg som låntaker. Renten er ganske opplagt. Jo høyere rente jo dyrere blir det.

Lånekalkulator

Det finnes flere og flere gode produkter for å hjelpe deg til å forstå hvor mye et lån koster deg og hvordan alle lånefaktorer gjør lånet ditt bedre eller dårligere for din privatøkonomi. En av disse verktøyene kalles en lånekalkulator. Den kan brukes til å hjelpe deg til å finne ut nøyaktig månedskostnad. De aller fleste banker eller formidlere av lån har en slik kalkulator på sin hjemmeside til gratis bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *